Skip to main content

Zoektocht naar vader leidt tot boek over verzetsstrijders

Zoektocht naar vader leidt tot boek over verzetsstrijders: naast de vader werden nog meer familieleden gevonden

Een regenachtige ochtend in maart 2021. Chris Corbie (59) is op weg naar zijn dagbesteding. ,,Ik wil heel graag weten wie mijn vader nou eigenlijk was”, merkte hij destijds op.

Toeval bestaat niet natuurlijk, maar het lot wilde dat Chris zijn begeleidster een broer heeft die bij Tresoar stamboomonderzoek doet. ,,Ik kan hem wel eens vragen om langs te komen”, bood zij aan.

De broer, Maurice Heeremans, dacht niet dat hij veel informatie zou vinden over de vader van Chris. ,,Het is heel goed mogelijk dat we geen gegevens vinden”, vertelde hij aan Corbie. Dus Chris was zeer verrast toen Maurice hem de volgende dag al liet weten dat niet alleen de vader gevonden was maar ook een halfbroer. En tantes en ooms...

Maurice maakte een lijvig boek van alle familieleden en ontdekte nog meer: Chris bleek veel Friese verzetsstrijders in zijn familie te hebben. De stamboomonderzoeker besloot hier een tweede boek over te schrijven: ,,Er is veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog, en bijna altijd over de grote gebeurtenissen. In dit boek staan juist ook de kleine gebeurtenissen en daden die uiteindelijk leidden tot de overwinning op de bezetter.”

Chris: ,,Ik vind het wel heel bijzonder dat ik zoveel verzetshelden in mijn familie heb. En ik heb ook al een oom van mij gesproken. Dat was een mooie ervaring. Hij woonde vlakbij mij. Dat zou ik nooit geweten hebben zonder het graafwerk van Maurice.”

Op dinsdag 8 februari reikte Maurice Heeremans het boek ‘Strijders uit het Noorden’: de Tweede Wereldoorlog in Friesland en Groningen’ uit aan Chris op de dagbesteding van Samen Bereiken in Leeuwarden.

Corbie staat trots met het boek in zijn handen. Zijn zoektocht leverde veel op. En het gaat verder: binnenkort is het boek online te bekijken in de digitale bibliotheek van Tresoar. En dit voorjaar zal Tresoar samen met het Verzetsmuseum werken aan een nieuw project om de strijd van vele helden zichtbaar te maken. Chris wilde graag weten wie zijn vader was en vond een prachtige geschiedenis van verzet en heldendom.
blokje